CONCERTE, EXPOZIȚIE DE ARTĂ PLASTICĂ, ATELIERE ȘI DEMONSTRAȚII ARTISTICE ȘI SPORTIVE LA „NEAMT ART FESTIVAL” 2024

În organizarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, se va desfășura, între 30 august și 1 septembrie 2024, ediția a V-a a Neamț Art Festival, perioadă în care aAmfiteatrul „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț va deveni epicentrul artei, culturii și divertismentului din Neamț.

În continuarea parteneriatul cu Primăria Municipiului de la edițiile anterioare, festivalul de anul acesta va cuprinde un eveniment special – vernisajul Expoziției de pictură a artiștilor din Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, găzduit de Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, eveniment programat pentru sâmbătă, 31 august, ora 15:00.

Proiect demarat în 2020, Neamt Art Festival este mereu un spațiu deschis culturii și activităților social creative. Prin intermediul acestui amplu proiect cultural vor fi aduse în atenția publicului ateliere de dans, muzică, pictură: Ca noutate, tinerii din orașul de pe malurile Ozanei vor putea participa la ateliere de artă fotografică, de monetărie, artă textilă, protejarea mediului și etnografie.

Astfel, vineri, 30 august, publicul din Târgu Neamț va putea participa activ la o demonstrație de creare a bijuteriilor din aur vegetal (artizan Magda Atudosiei), la atelierul de monetărie (susținut de meșterul popular Constantin Lungu), ori la atelierul de artă textilă (prof. Maria Gâtlan), sau la atelierul de pictură/desen (prof. Daniela Gavriloaia), ori la atelierul de protejarea mediului și etnografie (prof. Gabriela Secheșan). Lista activităților creative de vineri este completată de ateleirul Cercului fotocineclub/informatică (prof. Dana Sauciuc), cercul de muzică folk (prof. Cristinel Gârbea), cercul de canto tradițional (prof. Sânziana Oșlobanu-Maxim), atelierul de dans popular (prof. Dan Gâtlan), atelierul de motive tradiționale organizat de Asociația „Ținutul zimbrului”.

Sâmbătă, 31 august, în cadrul Neamț Art Festival 2024, sunt programate atelierele de monetărie (meșter popular Constantin Lungu), cel de modelaj în lut (meșter popular Ionela Lungu), de pictură/grafitti (prof. Cristian Bistriceanu), cel de fierărit (Ioan Olaru), la demonstrații de tras cu arcul, de care va răspunde Inge Olaru, de dans modern (Alexandru Gangur – „Extrem Magic Dans Club”), de box (prof. Gabriel Câmpescu – Asociația sportivă „Box Club” Piatra-Neamț).

Atelierele de modelaj în lut, pictură/grafitti, de tras cu arcul și cel de fierărit vor fi reluate și duminică, 1 septembrie. În plus, organizatorii au trecut în program demonstrații sportive arte marțiale (sensei Cristi Luculescu – Asociația „Club sportiv «L.C. Ashihara Budokai»” Târgu Neamț) și de bătaie cu pudră coloratră (Asociația „Puzzle OptimEast”).

În cadrul Neamț Art Festival 2024, aceste activități sunt programate, în fiecare dintre cele trei zile, începând cu ora 17:00, în spații special amenajate la stadionul „Cetatea”.

Participarea la oricare dintre ateliere este gratuită, în limita locurilor disponibile stabilite de coordonatori.

În tradiția evenimentelor proiectului Neamț Art Festival, serile sunt dedicate evenimentelor artistice. Pentru prima seară a ediției curente este programat concertul susținut de Orchestra municipală „Camerata Chișinău”, grup compus din muzicieni tineri și talentați, plini de entuziasm, care-și doresc să aducă un aport considerabil în dezvoltarea culturii muzicale din societatea noastră. În repertoriul orchestrei se regăsesc atât capodopere ale muzicii universal, cât și bijuterii din muzica de divertisment. Soliști vor fi Vitalie Advahov, Ana-Maria Advahov și Cătălin Advahov.

Sâmbătă, 31 august, va avea loc concertul oferit de trupa Alternosfera, pentru ca finalul ediției a cicnea a Neamț Art Festival să aparțină apreciatei trupe Zdob și zdub.

Toate cele trei concerte vor începe la ora 19:00 și se vor desfășura pe scena amfiteatrului „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.